2014. december 10., szerda

Pizza az örök kedvenc




A pizzakészítés könnyebb, mint bárki gondolná. Sok pizzériában látványossá teszik a tészta készítését a gyakorlott pizzapékek akrobatikus mozdulatai, a tészta pörgetése, gyors, látványos nyújtása, a feltétek ráhelyezése, melyek kicsit mitikussá teszik az egyszerű folyamatot. Ilyenkor kicsit el is megy a kedve az embernek, hogy otthon kipróbálja. Pedig a látványos elemek nélkül otthon is kitűnő pizzát lehet csinálni. A palacsintát sem kell az égbe dobni ahhoz, hogy finom legyen!
Nincs szükség másra, csak egy jó pizzatészta receptre. Ha ez megvan, akkor csak kis türelem, és egy sütő kell hozzá. A konyhai tűzhely sütőjében ugyanolyan finom pizza készül, mint a pizzéria kemencéjében. És ha egy baráti társaságot vársz, gyors, finom, olcsó kajával akarod vendégül látni őket, akkor ennél jobb választásod nincs. Egyedül azt érdemes kipuhatolni, hogy ki milyen pizzát szeret. A legegyszerűbb, ha tepsis pizzát készítesz, amire vegyesen helyezed el a feltéteket, így könnyen adagolható, és mindenki kedvére választhat. Készíthetsz mini, normál méretű kerek, töltött, vagy a sütő méretét teljesen kihasználó tepsis pizzát is.


A legegyszerűbb pizzatészta receptje pedig a következő:
500 g. finomliszt,
1 csomag porélesztő,
kevés só,
1 dl. olíva olaj, (ez lehet napraforgóolaj is)
langyos víz, annyi, amennyit a liszt felvesz, hogy egy laza, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 




Ez egy normál sütőtepsi méretére elegendő tészta mennyisége. Mivel egyszerre két tepsivel is lehet készíteni, vagy az első adag után újabbat lehet sütni, tanácsos a mennyiségek megduplázásával a tésztát előre két tepsinyi pizzára elkészíteni. Úgyis el fog fogyni!
Feltétként pedig szinte bármit lehet rá tenni. A legegyszerűbb margherita (pizzaszósz, paradicsom, bazsalikomlevél, mozzarella) mellett, a pizzák számtalan változatát ismerjük. Az egyetlen közös pont bennük a szós, és valamilyen sajt a tetejére. Néhány ötlet pizzafeltétként: reszelt sajt, kolbász, sonka, felvágottak, reszelt parizer (nagyon olcsó, és laktató) karikára vágott hagyma, szárított paradicsom, bab, ananász, olajbogyó, halkonzerv, kukorica, vagy bármi más, ízlésetek szerint. Ha sonkát tesztek rá, vágjátok apróra, mert sütéskor felpenderedhet! A szószt is könnyen elkészíthetjük házilag néhány fűszer, és paradicsomszósz keverékéből, de többféle kapható az áruházakban is.
A pizza tehát a világ legegyszerűbb kajái közé tartozik. Aki kipróbálja, azon túl biztosan mindig saját maga készíti.


Kolbászos, sütőtökös calzone (töltött pizza)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése