2014. augusztus 4., hétfő

Borsos tokány


Én hosszú évekig nem tudtam, miért nevezik tokánynak a tokányt. Ez a húsétel, a mai pörkölt elődje. Évszázadokon keresztül paprika, és vöröshagyma nélkül készült, Erdély magyarlakta részein, és a román értelmezés szerint, a pörkölt ma is a tocană nevet viseli. Elkészítése, semmivel nem nehezebb, mint egy pörkölté. Ha csíkokra vágott, vagy apróbb húsból készített, pörköltszerű ételt láttok, az valószínű tokány lesz. Rengeteg változatát ismerjük. Ismerős nektek is a borsos tokány, a csikós tokány, a hentes tokány, a debreceni tokány, az erdélyi, és a gombás tokányok. És a sornak még nincs vége. Annak ellenére, hogy nem kifejezetten bográcsos étel, készíthetjük abban is, de ugyanolyan finom lesz, ha konyhánkban, fazekunkban csináljuk. Mindenféle húsból készíthetjük. Marha, sertés, pulyka, és vadhús is jó hozzá. Készíthető csirkemellből is, de más csirkehúst nem javaslok hozzá, mert a jellegzetes tokányhús hosszú vékony csíkok alakjában van jelen az ételben. A különféle húsoknak, más a sütési, főzési ideje. Leghamarabb a baromfi, majd a sertés, végül a marha, és vadhúsok puhulnak meg. Ezt tartsátok szem előtt, mert minden étel elkészítésénél erre számíthattok. Viszont, mindegyik húsból készülhet tokány!
A legegyszerűbb a borsos tokány készítése, így annak a receptjét írom le. Más tokányok, csak abban különböznek ettől, hogy valamilyen plusz alkotórészt is tartalmaznak, debreceni kolbászt, virslit, füstölt szalonnát, csemege uborkát, tejszínt, tejfölt, különféle fűszereket. 

Borsos tokány 4 személy részére:

Hozzávalók: 1 kg. sertés, vagy pulykahús,   1 nagy fej hagyma,  3 gerezd fokhagyma,   1 kanál zsír, vagy étolaj,   só, frissen őrölt bors,   2 kanál tejföl,   1 kanál liszt,  1 db lecsópaprika (elhagyható)

A nagyon apróra vágott hagymát, zsíron megdinszteljük, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát is. A csíkokra, vagy apróbb darabokra vágott húst hozzáadjuk, majd addig pirítjuk, míg kifehéredik. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el teljesen. Ezután jól megborsozzuk. Lehet frissen őrölt, vagy apróra őrölt borsot használni hozzá. A kis darabokra vágott zöldpaprikát is adjuk hozzá. Nem rontja el egy szintén nagyon apróra vágott paradicsom sem. Addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul, majd a tejfölt kevés liszttel, és az edényből kivett lével jól elkavarjuk, és visszaöntve behabarjuk. Így lesz szaftos a tokányunk! 
Legjobban a különféle kifőtt száraztészták illenek hozzá, mert ezek kitűnő szafthordozók. Nem illetlenség tálaláskor egy kevés tejfölt mellékelni hozzá.

Mint már jeleztem, ezen kívül, sok más tokányt is ismerünk, amiket most néhány képpel illusztrálok. Az első tokányok hagyma nélkül készültek, különféle zöld fűszerekkel. Ezek közül a kakukkfű, a csombor (borsikafű), és a majoránna használata volt jelentősebb.


Csikós tokány, ami már majdnem pörkölt.


Debreceni tokány.
Frankfurti tokány.
Hentestokány csemegeuborkával.
Tejszínes, majoránnás tokány, aminek a receptjét ide kattintva olvashatod el.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése