2014. július 10., csütörtök

A legegyszerűbb uborka, és paradicsomsaláta.


Tény, hogy uborkaszezon van, a szó legszorosabb értelmében. Van, amikor nagyon gyorsan kell kitalálni valamit, amivel még finomabbá teheted az ebédet. Mindkét most következő saláta, rendkívül egyszerű, gyorsan elkészíthető, és mindkettő bevált recept. Nagyanyám is így készítette már évtizedekkel ezelőtt. Korábban írtam már a nyár ajándékairól a salátákról, de ebben a bejegyzésben, lényegesen konkrétabb infókkal látlak el benneteket
Nézzük először az uborkát.
Meghámozom, majd nem túl vékonyra szeletelem. (A zöldséggyalun két vastagság van. Egyikkel vékonyabb, ha megfordítod a betétet, vastagabb szeleteket vághatsz. A vastagabb szeletek roppanósabbak maradnak a fogyasztásig) Megsózom, majd jó félóráig állni hagyom. Amikor levet engedett, lecsöpögtetem, vagy kicsavarom, majd kevés almaecettel locsolom, és cukorral, vagy édesítővel szórom meg.
Tehetsz még rá nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymát, esetleg fokhagymaport. Illik hozzá, az apróra vágott, friss kaporlevél, de a szárított is. 
Ugye milyen egyszerű? Hűtőben, néhány napig eláll, így előre dolgozhatsz. Tálalásnál, kevés őrölt pirospaprikát is szórhatsz rá, édeset, vagy csípőset ízlésed szerint. Minden sülthöz, grillezett ételhez bátran adhatod.
Ugyanilyen egyszerű, a paradicsomsaláta elkészítése is, de azért van némi különbség.
A paradicsomsalátát, érdemes frissen összeállítani, mert húsa gyorsan levet enged, így a tálalásra széteshet. Van egy trükk viszont, amivel ezt jelentősen késleltetheted. Ha olíva olajat használsz hozzá, akkor az vékony kérget képez rajta, és nem engedi be a paradicsom pórusaiba a sót, ami kiszívja a levét. Így is érdemes szinte azonnal tálalni! Ha nem csíped az olajat, akkor anélkül is készítheted, de akkor gyorsnak kell lenned.
A paradicsomokat megmossuk, a kocsányrészét kivágjuk. Ezután, szép karikákra vágjuk úgy, hogy nem hosszában, hanem keresztben karikázzuk. Cikkekre is vághatod, de így lényegesen látványosabb. A parik karikára vágását, és a zsenge hagyma, vagy lilahagyma aprítását, megsózását, jóval korábban is elvégezheted, ha vendégeket vársz. Az ízesítést viszont csak érkezésük után csináld, a következő módon:
A paradicsomkarikákra kevés extra szűz olíva olajat töltesz, majd óvatosan átforgatod. Ezután enyhén megsózod, ha van friss bazsalikom, néhány levelet apróra vágsz, és kevés enyhébb ecettel, (alma, borecet, tárkonyecet, esetleg balzsamecet) összekevered. Rászórod az apróra vágott hagymát, és már tálalhatsz is. Nagymamám, nem tett olíva olajat a salátára, mert akkor még nem volt nálunk használatos. Ő csak sóval, ecettel, cukorral ízesítette, az akkori szokások szerint. De ő is mindig frissen tálalta.



Mint már írtam, ezek több évtizedes receptek, generációkon keresztül így készítették. Emlékeim szerint, így szerepelt nagyszüleim asztalán is. 
Az uborkasalátát előre is elkészítheted, mert az tán finomabb, mintha frissen teszed az asztalra, a paradicsomsalátát is megcsinálhatod előre, azzal viszont azt kockáztatod, hogy mire tálalod, a húsa szétesik, és nem lesz olyan szép. Az íze viszont így is kárpótol, mert mindkettő kitűnő saláta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése