2014. május 4., vasárnap

Paprikás krumpli bográcsban.

Jön a nyár, egyre többet kirándulunk, ahol a ledolgozott kalóriákat valamivel pótolni kell. Vagy csak egyszerűen kiülünk barátainkkal egy jót dumálni, és ilyenkor jó szolgálatot tesz a bogrács. A szabadtűzön főzött, grillen sütött ételeknek más a hangulata, mint a konyha magányában készítetteknek. A bográcsos ételek talán legegyszerűbbike a paprikás krumpli. Viszonylag gyorsan elkészül, szinte lehetetlen elrontani, így minden kezdő bográcsozónak ajánlom. Ajánlatos figyelni a tűzrakás, és egyéb balesetvédelmi szabályok betartására, melyek közül kiemelném, hogy az égetett szeszek táplálják ugyan a tüzet, de veszélyesek, nem utolsósorban igen drágák a tűz felélesztésére!
A bográcsozáshoz, szükségetek van bográcsra, állványra, tűzrakó eszközökre, késekre a tisztításhoz, edényekre az előkészítés során, fűszerekre, és a tálaláshoz szükséges edényekre, evőeszközökre. Ha mindezek megvannak, hozzá is kezdhettek.


A hozzávalók 10 literes bográcshoz értendőek! Minimum 15 személy jól lakik belőle!


5 kg. krumpli, 1 kg. hagyma, 1 üveg lecsó, (friss paprikával, paradicsommal helyettesíthető) pár szelet füstölt szalonna, 1/2 kg. szeletelt kolbász, vagy virsli,  1 ek. zsír, só, bors, köménymag, őrölt édes paprika, 1 db. csípős zöldpaprika, Használható még hozzá kevés bazsalikom, kevés kakukkfű.

Ha még finomabbá szeretnéd tenni, készíthetsz hozzá galuskát, amitől tartalmasabb lesz a kaja.
A galuskához: 25 dkg. liszt, 2 tojás, kevés víz, csipet só.

Lobogó tűzre tesszük a bográcsot. 1 ek. zsírban megpirítjuk a kakastarélyra vágott szalonnát, majd kiszedjük. A forró zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, majd 1 kávéskanál köménymaggal tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a lecsót, az erős paprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Addig főzzük amíg a hagyma jól meg nem fő. ( kb. 40 perc ) A hasábra vágott krumplit is beletesszük. Annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. 

Újabb 15 perc főzés következik, miközben kikeverjük a galuskát. Lazára keverjük. Én a főzőlével szoktam hígítani. Mikor a krumpli félkemény beleszaggatjuk a galuskát. Ha szaggatóval csináljuk közben időnként keverjük meg, hogy ne álljon össze a tészta. A végén beletesszük a kolbászt, vagy virslit, esetleg mindkettőt,  és a zöld fűszereket. Ne felejtsük többször kóstolni főzés közben. Ha az elején kicsit sósnak tűnik, ne izguljunk, mert a krumpli sok sót felvesz.

Tálaláskor, ha még nem ették meg a nézelődők, a sült szalonnával díszítjük.


És mivel nem csak paprikás krumpli készíthető bográcsban, legközelebb, egy másik könnyen készíthető étellel, a csilis babbal jövök!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése