2014. május 20., kedd

Csirkepaprikás bográcsban, egy óra alatt.



Isten, valószínű azért teremtette a bográcsot, hogy az identitászavarban szenvedő pasiknak is bizonyítási lehetőséget adjon.
Évezredek történelme bizonyítja, hogy a családi tűz ápolása, a főzés mindig a nők dolga volt. Addig, míg meg nem jelent a bogrács, és a hozzá tartozó háromlábú bográcsállvány. Maga a stabil állvány, és azt, a saját férfisságukhoz történő hasonlítása hihetetlen önbizalmat kölcsönöz az erősebb nemnek. Az pedig, hogy kötényt köthetnek, és fakanalat is vehetnek kezükbe, felér egy kiadós adrenalinlökettel. Ha pedig nekiállnak főzni...
Büszkén hirdetik, hogy legfontosabb szerszámuk a sörnyitó, vagy a dugóhúzó. Ezekkel rendszerint jól is bánnak, de mindig találnak valakit maguk közül, akire az ételkészítés bonyolult feladatát is rá merik bízni. Tehát bepalizzák főzni! Ha jól sikerül a kaja, akkor közös a siker, ha nem akkor van bűnbak. Természetes, hogy olyan egyszerű ételeket csinálnak mint a paprikás, vagy pörkölt, mert a lényegesen bonyolultabb tejbegrízt már nem vállalják be. Ahhoz már a női elme, csavaros agytekervényei szükségesek.
Lássuk, hogyan készül a rendkívül egyszerű csirkepaprikás:
A csirkehús, állaga miatt a leggyorsabban megfőzhető alapanyagok közé tartozik. Más húsfélékhez képest jelentős időt spórolhatunk, ha váratlan vendégeket kell finom kajával ellátnunk. A paprikás csirke kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen a csirke minden alkatrésze alkalmas egy gyors, finom, bográcsos megfőzésére. Legjobb persze kapirgálós, házi jószágokból csinálni, de elkészíthető comb, szárny, és más csirkehús keverékéből is.
A bográcsozás a sörnyitással, majd a tűzrakással kezdődik. Ez nyugodtan rábízható a pasikra, de a következő, veszélyesebb művelet, már felügyeletet igényel. Jobb esetben, a Nagyi szétbontotta a csirkét, és fagyasztva küldte, de ha nem így van, szét kell trancsírozni, valamint a paprikáshoz elengedhetetlen hagymát is fel kell aprítani. Ha ezen túl vagyunk áldozatok nélkül, akkor már majd minden sínen van. A következő veszélyes művelet a hagyma pirítása, mivel azt oda lehet égetni. Ezek után már csak a fűszerezésre kell vigyázni, valamint arra, hogy senki, és semmi ne boruljon bele a tűzbe! Nézzük először az elkészítés módját, majd a mennyiségeket is.


A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk. Kicsit megsózzuk, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk az üveges lecsót, vagy ha van friss zöldpaprikát, és néhány paradicsomot is. Ha a társaság többsége szereti, csípős paprika is mehet hozzá. Ezt utána addig főzzük, míg minden megfő, megpuhul. Ezután tesszük a bográcsba a feldarabolt húsokat, a csirkemáj kivételével. Annak elég a legvégén öt - tíz percig főni. Mikor felforrt, ellenőrizzük a szaft ízét! Ekkor fűszerezhetünk még rajta, valamint őrölt borsot, őrölt pirospaprikát adunk hozzá. Kavarni nem szükséges, időnként viszont forgassuk meg a bográcsot. A csirke a leggyorsabban megfőzhető alapanyagok közt van, így kevesebb mint egy óra alatt kész a paprikás. 
Legegyszerűbb kifőtt száraztésztával tálalni, amit viszont külön, forró, bő, sós vízben kell elkészíteni. Lehet főtt krumplit is adni hozzá. Ne felejtsük, van aki tejföllel szereti!



Hozzávalók 10 fő részére:
2 egész csirke bontva, + 1 csomag (500 g.) csirkemáj.
5 fej hagyma,
1 üveg lecsó, (vagy 3 db. zöldpaprika, és 2 db. paradicsom)
só, őrölt bors, őrölt piros paprika.
ízlés szerint csípős paprika
1 kg. száraztészta (csavart cső, szarvacska, orsó, makaróni, stb.) vagy 2,5 - 3 kg. krumpli.

Túl vagyunk tehát a paprikás főzésén, és a teremtés koronái megint bebizonyították, nem csak a dugóhúzót forgatják kitűnően, hanem a fakanalat is. A paprikást pedig illik megdicsérni, mert jót tesz az egónak, arról nem is beszélve, hogy legközelebb is rá lehet bírni őket a bográcsozásra. Esetleg, a lényegesen bonyolultabb, mosogatást is rájuk bízhatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése